2024 QS Avrupa Üniversiteler Sıralamasında Üniversitemizden Büyük Başarı
2 Nisan 2024 | 12:46

Yükseköğretim kurumlarının performanslarını her yıl çeşitli ölçütlere göre değerlendiren ve derecelendiren QS (Quacquarelli Symonds) 2023 yılı derecelendirme takviminde bir yeniliğe giderek ilk kez Avrupa Üniversiteleri Sıralamalarını açıkladı. Araştırma, İstihdam, Öğretim, Küresel Katılım ve Sürdürülebilirlik göstergelerinin dikkate alındığı sıralamada toplam 688 Avrupa Üniversitesi derecelendirmeye hak kazandı. 688 üniversite arasında 283. sıraya yer alan üniversitemiz Avrupa’nın “En İyi 300 Üniversitesinden” biri olma başarısını gösterdi.

Ayrıca aşağıdaki görselde Üniversitemizin “Akademik İtibar” yönünden Avrupa’da 142. sırada değerlendirildiği açıklandı. Ölçütler arası puanlamalara bakıldığında ise Gazi Üniversitesinin en yüksek puan elde ettiği ölçütün 48.5 puan ile yine  “Akademik İtibar” olduğu görüldü. Bu ölçütü 35.1 puanla “İstihdam”, 34.1 puanla “Sürdürülebilirlik” ve 33.8 puan ile “Uluslararası Araştırma Ağı” takip etti.

Türkiye sıralamaları incelendiğinde ise QS 2024 Avrupa Sıralamasına Türkiye’den dâhil edilen üniversite sayısı 72 oldu. Gazi Üniversitesi bu üniversiteler arasında 9. sıraya yerleşerek başarılı yükseköğretim performansını bir kez daha kanıtladı.

Avrupa genelinde ilk 300’e; Türkiye’de ise ilk 10’a giren üniversitelerin sıralamaları aşağıda yer alan tabloda paylaşılmıştır. Türkiye’de ilk 10’a giren üniversitelerin ayrıca Araştırma Üniversitesi niteliği taşıdığı da dikkat çekmektedir.

 

QS-1 -1 -1
background image