23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Programı Gerçekleştirildi
24 Nisan 2024 | 10:16

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından düzenlenen, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Programı" geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

Çevrim içi olarak yapılan programın moderatörlüğünü Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak üstlenirken, etkinlikte Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Öğr. Gör. Mehmet Akif Bal konuşmacı olarak yer aldı.

Programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız'ın yanı sıra, dekanlar, müdürler, akademisyenler, daire başkanları, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, "Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de Ankara’da açılması yakın tarihimizin en önemli gelişmelerinden biridir. Zira bu başlangıç, günümüzde her yönüyle geliştirmeye çalıştığımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel kurumunun açılış tarihidir. Özellikle Osmanlının son asrından itibaren Türk devleti bünyesinde, geleneksel devletten modern devlete geçiş için önemli bir arayış içine girilmiş, fakat zayıflayan devletin dışarıda ve içeride karşı karşıya kaldığı sorunlardan dolayı bu istikamette nihai adımlar atılamamıştır" dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: "Birinci Dünya Savaşının ağır bir yenilgiyle sonuçlanmasının ardından Osmanlı Devleti siyaseten ömrünü tamamlamıştır. Galip devletlerin Türk milletine Anadolu’da da hayat hakkı tanımama girişimlerine karşı 'Ya istiklal ya ölüm!' parolasıyla verilen Kurtuluş Savaşı parlak bir zaferle sonuçlanınca, siyasi ömrünü tamamlayan Osmanlı Devleti’nin mirası üzerine, çağın icaplarına uygun yeni bir Türk devleti inşa etme süreci başlatılmıştır. Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nin açılışı bu sürecin ilk ve en önemli adımını oluşturmuştur. Büyük Millet Meclisi, yeni Türk devletinin kuruluş sürecinde en önemli istinatgâh olarak ısrarla işaret edilen millet iradesinin tecelli ettiği en önemli kurum olarak daha kuruluşundan itibaren saygınlık kazanmıştır."

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni Türk devletinin başkenti Ankara’ya çok yakışmıştır. Ankara ve Ankaralılar da bu misyonu can-ı gönülden benimsemişlerdir. 104. sene-i devriyesini büyük bir coşkuyla kutladığımız bu anlamlı günde, Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Görevlisi Mehmet Akif Bal Hoca bize 'Millet İradesinin Tecelligâhı Ankara' adlı konferansında o günlerin Ankara'sından kesitler sunacak. Kıymetli hocamıza ve programın hazırlanmasında emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim."

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız'ın açılış konuşması sonrası Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Öğr. Gör. Mehmet Akif Bal, "Büyük Millet Meclisinin Açılışının 104. Yıl Dönümünde Millet İradesinin Tecelligâhı Ankara" adlı konferansı verdi. Sunumunda 23 Nisan'ın Ülkemiz ve dünya açısından önemine işaret eden Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Öğr. Gör. Mehmet Akif Bal, TBMM'nin açılışının 104'üncü yılını kutladığımızı hatırlattı.

"Meclis demek, milletin kendisini ifade etmesi demektir" diyerek sözlerini sürdüren Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Öğr. Gör. Mehmet Akif Bal, meclislerin gelişmiş toplumlarda çok önemli anlamları olduğunu anlattı. Türk toplumunda meclis kültürünün çok eskiye dayandığını ifade eden eden Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Öğr. Gör. Mehmet Akif Bal, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

-1 -1 -1 -1
background image